Scurt, despre încadrare

14 august 2012

Observ des o greşeală comună prin pozele aruncate pe facebook sau chiar şi alte galerii mai cu „pretenţii”. Da, cel mai probabil se întâmplă la toată lumea şi de multe ori e greu de evitat, dar asta nu e o scuză pentru a nu încerca să o corectezi ulterior. Nu, astăzi nu o să spun despre subiectul centrat în imagine, deşi probabil majoritatea celor care au auzit de regula treimilor s-au gândit că despre asta e vorba. Nici despre picioare, mâini sau alte elemente „tăiate” prin imagine.

E vorba de ceva banal pentru mulţi, nu prea am văzut discuţii despre asta, dar susţin că ar trebui corectate imaginile STRÂMBE!

[nggallery id=27 float=center]

Peisaje – ce poate fi mai interesant decăt un lac „aplecat” şi nişte arbori ce au reuşit performanţa de a creşte oblic?  O cascadă care curge oblic.

[nggallery id=28 float=center]

Clădiri – în afară de cazul în care sunteţi în excursie prin Pisa, clădirile ar trebui să fie drepte. Sau să fie marcate cu buline roşii. Normal, nu mă refer aici la aberaţiile optice datorate obiectivelor wide/fisheye (a treia imagine) sau la perspectiva modificată,astea sunt cazuri pe care le voi explica altă dată.

[nggallery id=29 float=center]

Persoane – spun „persoane” pentru că nu mă refer la portret, unde poţi modifica unghiul cum vrei tu pentru a obţine ceea ce vrei. Nu contează dacă discutăm de poze cu prieteni sau de pe la diverse evenimente, de preferat ar fi să respectăm „verticalitatea”.

Am dat câteva exemple simple, cred că a înţeles toată lumea ce vreau să spun. Sunt situaţii în care e greu să ţii camera drept sau să apreciezi corect dacă imaginea este dreaptă, mi se întâmplă şi mie destul de des, însă asta nu e o scuză să le lăsăm „strâmbe”. Pentru cine vrea să evite editarea ulterioară recomand în primul rând mai multă atenţie la încadrare – folosirea elementelor orizontale sau verticale ca puncte de reper, eventual activarea funcţiilor ajutătoare din cameră.

Precizez din nou, mă refer la imaginile care chiar ar trebui îndreptate, nu spun ca toate imaginile din lume ar trebui sa fie orizontale sau verticale. Deci nu aruncaţi cu pietre! 🙂

 

Tags: , , , , , ,

Lasa un raspuns