[singlepic id=758 w=448 h=336 float=left] Păi … dacă încerci să faci fotografii cum e asta din stânga şi nu vrei să te chinui cu camera aşezată pe rucsac, pietre sau alte chestii pe care poţi pune camera ar fi indicat să ai şi un trepied. Sau poate vrei să te apuci de fotografia de noapte şi diverse experimente, cum ar fi light-painting. Ar mai fi, dar nu e cazul să le înşir pe toate. E clar că un trepied e bun la casa fotografului, cat o fi el de amator. De aici pare simplu, ai văzut câteva modele şi la ultima vizită la supermarket, deci tot ce mai ai de făcut e sa îl cumperi…

Eu am doar câteva obiecţii, din experienţa proprie:

  • normal că pentru primul DSLR am început să caut un trepied serios. Unul dintre primele criterii la care eram atent era să fie destul de înalt, să nu mă aplec foarte mult de la 2 metri ai mei. Aşa am ajuns să iau un Giottos VT809 – pâna pe la vro’ 170 cm desfăcut, ţine vreo 3 kg, o minune. Mai nasol a fost când am vrut să îl car prima dată pe munte, că are „doar” 70 cm strâns, deci dacă nu vrei să îl ţii doar în casă cauta unul care are cam 50 cm strâns şi e mai uşor.
  • am avut şi din supermarket vreo două. De jucat şi testat diverse merg, dar cam atât. Nu recomand, totuşi dacă vă hotărâţi la aşa ceva: atenţie să fie destul de solid pentru camera deţinută, atenţie la sistemul de prindere al camerei – să aibă talpă detaşabilă, nu prindere direct pe trepied, iar sistemul de prindere-încuiere al tălpii să pară cât de cât sigur. La fel si pentru capul mobil.
  • o alta achiziţie a fost un monopied Giottos MM9780 + cap pe bilă Manfrotto 484RC2, versiunea mai veche a lui Manfrotto 494RC2. Pentru ture scurte pe munte sau alte situaţii în care nu merită cărat trepiedul este ok.
  • trepied Giottos + cap Manfrotto pe monopied însemna că trebuia să schimb talpa pentru fiecare caz, aşa că am preferat să iau şi un adaptor cu plăcuţă Manfrotto 323 pe care să o prind de plăcuţa trepiedului… Ar fi indicat să ai aceeaşi prindere pe monopied/trepied.
  • înainte de tura de anul ăsta în Valea lui Stan am cedat – am plecat la f64 să văd un Vanguard Nivelo 204BK. Părea exact ce căutam pentru munte: uşor şi nu foarte înalt, cât de cât robust. Până la urmă am preferat să dau 100 RON în plus pe un SLIK Sprint Pro EZ, un trepied ceva mai înalt, mult mai solid (…şi mai greu), care are în plus şi un cap mult mai fluid. Da, aş fi vrut un Manfrotto, dar în acelaşi buget sau cât de cât apropiat nu am găsit ce căutam…

Zilele trecute am găsit o promoţie Manfrotto la photosetup, promoţie care este exact ce aş fi cumpărat eu. Pentru mine e cam târziu pentru că nu are rost să vând acum SLIK-ul, dar pentru cine caută un trepied bun cred că ar fi de luat în considerare:

– două variante de kit în ofertă: cu cap 3-way sau cu cap tip bilă (cel de care spuneam că îl folosesc pe monopied). Pentru cine vrea un cap „rapid” sau se gândeşte să ia şi un monopied ar fi ok cel cu cap tip bilă (nu mai cumpără un cap suplimentar).
– reducere 24 %, pretul este sub 500 RON.
– garanţie 2 ani + încă 8 ani la înregistrarea produsului pe site-ul Manfrotto.
– greutate suportată – până la 4 Kg.

[singlepic id=760 w=320 h=240 float=left][singlepic id=759 w=320 h=240 float=right]

Oferta este valabilă până la 31 mai, deci nu sta pe gânduri dacă vrei un Manfrotto.

Tags: , , , , , , , ,

Lasa un raspuns