… sau distribui ceva nou, cum ar fi o fotografie nouă, un articol nou pe blog sau orice altceva, încearcă să nu arunci poza/articolul/altceva în toate grupurile posibile în acelaşi timp. Ştiu, vrei să le vadă toată lumea, dar modul ăsta de a expune nu ajută.

Nu ajută pentru că:

 • de cele mai multe ori, o mare parte din persoanele care urmăresc un grup mai urmăresc cel puţin încă 2-3 grupuri pe aceeaşi temă. Cum ar fi „fotografia”, sau „bloguri”. Cel mai probabil ce postezi va ajunge la aceleaşi persoane, de mai multe ori şi în acelaşi timp.
 • audienţa pe facebook ţine foarte mult de momentul în care postezi, mai ales în cazul persoanelor cu peste câteva sute de prieteni sau care sunt în mai multe grupuri – dacă mai sunt şi foarte active atunci articolul va fi „îngropat” destul de repede în timeline.  Mă refer exact la persoanele la care ai vrea să ajungă ce postezi, în speranţa că va fi distribuit mai departe.
 • nu e distractiv să primesti n notificări de la n grupuri în acelaşi timp dacă nu te afli în situaţia prezentată mai devreme, departe de facebook. Iar când îl deschizi faci o sortare din priviri şi treci peste ceea ce pare că se repetă…
 • nu e distractiv să primesti n notificări de la n grupuri în acelaşi timp nici dacă eşti logat. Dacă mai şi iei grupurile la rând şi constaţi că ai făcut asta pentru acelaşi lucru pe care din întâmplare îl consideri şi neinteresant, cel mai probabil în scurt timp va trebui să iei o decizie: părăseşti grupul, dezactivezi notificările sau blochezi cumva utilizatorul care este cauza. Ghici care va fi prima acţiune în situaţia asta…

Cum cred eu că ar fi mai bine:

 • postează acelaşi lucru la intervale mai mari pentru a acoperi o perioada mai mare de timp în care cineva se uită la ce postezi. Normal, nu mă refer aici la „breaking news”…
 • studiază grupurile şi persoanele din ele care te pot promova, respectiv intervalele mai active, şi postează în funcţie de asta.

Oare greşesc?

Tags: ,

3 Comentarii

 1. Dragan Radu:

  Salut,
  Cred ca greșești, este singurul mod eficient de a posta. Este groaznic de enervant pentru unii dintre cititori, dar majoritatea în loc sa primească câte 1 mesaj intercalat intre alte 10 primesc 10 mesaje identice și involuntar citesc unul din ele.
  Folosind tehnica cu promovarea pe termen mediu/lung primesc cam 100-150 într-o medie de 100.
  Când trimit un pachet pe un număr mare de grupuri am un minim de 650-1000 în aceiași medie de 100.
  Problema apare când încerci sa iți crești acea medie pentru ca useri nu se mai abonează pe mail ca în vremurile bune iar feed și blog roll aproape ca nu mai exista.
  Numai bine, si mersi de mesaj

  • mike:

   Eu cred ca depinde si cum privesti:
   – daca ma intereseaza doar trafic este ok asa, insa la un anumit moment s-ar putea sa devina irelevant. Cred ca de cele mai multe ori cei care acceseaza involuntar un link nu sunt neaparat interesati. Restul s-ar putea sa faca ce spun eu, sa filtreze mesajele din feed pentru ca sunt enervante.
   – daca ma intereseaza sa atrag cititori incerc sa ma promovez pe pagini/grupuri relevante, si sa nu ii enervez 🙂

 2. Ariel:

  eu zic că ai dreptate, și pe mine mă irită postarea unor astfel de poze aproape simultan pe X grupuri.

Lasa un raspuns